Choď na obsah Choď na menu
 


Patchworkové pojmy

Patchwork nie je len koníček - pre mnohé sa stal priamo drogou a ich blízki čoskoro zistili, že ich milované začali v reči používať také pojmy, ako napríklad rag, quilt, sendvič, swap, a iné. Nie je jednoduché vyznať sa v podobných pojmoch (hlavne keď ste začiatočník) a preto som ich tu zoskupila, abecedne zoradila a aspoň trochu vysvetlila.  

Anetka - nie je to kamarátka malého dievčatka, ale technika, pri ktorej sa medzi zošité štvorce vkladá preložený štvorec do trojuholníka alebo do obdĺžnika a kraj vzniknutej kapsičky sa prehne a zašije - výsledok je väčšinou veľmi efektný.

Bargello - nebojte, nie je to štipľavá talianska nadávka, naopak, je to ďalšia rýchla technika, ktorá prináša efektné a krásne výsledky. Pri nej sa zošijú dlhé pruhy, rozžehlia sa a potom sa zase narežú na rôzne široké pruhy, posunú sa a zase zošijú.

Blok - nejedná sa o blok budov, je to základný diel tradičného patchworku. Jednotlivé tradičné bloky majú často ustálené názvy.

Flic-flac - nie, nejedná sa o opis ničoho nepríjemného alebo bolestivého, je to naopak veľmi efektné technika, pri ktorej sa pomocou šitia štvorcov ušijú očarujúce veterníčky.

Jojo - tu sa nejedná o detskú hračku, ale o jednoduchú ozdobu ušitú z kruhu látky. Šikovné patworkárky dokážu z jojíčok ušiť takmer čokoľvek - obrusy, deky, časti oblečenia.

Kartový trik – môžete s ním síce odísť do Las Vegas, ale v kasíne vám moc nepomôže. Je to tradičný blok zo štyroch prepletených štvorcov postavených na špičku. Aj tento blok býva tradične súčasťou základovej deky.

Katedrálové okná - je to postup podobný ako Anetky - tentoraz ale vytvárajú vzor prehnutých štvorcov.

Letiace husi - ak sa radujete, že sa jedná o nedeľný obed, budete sklamaní - je to tradičný obdĺžnikový blok, tvorený tromi rovnoramennými pravouhlými trojuholníkmi.

Moderna - patchworkárky postihnuté modernou nešijú len z bavlny a podľa osvedčených postupov, s chuťou nakombinujú čipku, kožu, džínsovinu, husté prešitie, a z ich rúk často vychádzajú očarujúce dielka.

Mystery - čiže tajomné šitie. Online postupne uverejňovaný návod na šitie, kde si nie ste istá tým, čo vlastne šijete - dopredu sú občas dané len veľmi všeobecné informácie - rozmery, účel ... Niekedy dopredu neviete nič než spotrebu.

New York Beauty - ustálený  názov pre úžasný blok, kde sú v štvrťkruhovom pruhu trojuholníkové lúče ako u slniečka.

Opilcova cesta - nie je to tá cestička zo známej reštaurácie, ale blok, kde je v rohu štvrťkruhový výsek. Často je tento blok súčasťou základovej deky.

Pošli to ďalej (Round Robin) - určitý počet patchworkárok tvoria uzavretý kruh, ktorý si navzájom posiela rozošité topy - a šije sa v jednotlivých kolách podľa daných pravidiel tak dlho, kým sa nedostane výtvor z prvého kola späť k svojej majiteľke.

Polené štvorce - je to štvorček zložený z dvoch rovnako veľkých rovnoramenných pravouhlých trojuholníkov. Na ušitie jedného bloku je ich často potrebné pomerne veľa, preto sa na ich šitie používajú tzv. rýchle postupy.

Rag - tradičný postup, v ktorom sa nielenže neschovávajú švy, ale naopak sa využijú ako ozdobný prvok hotového kúsku. Je rýchly, jednoduchý a efektný.

Scrap - je to šitie z malých kúskov látok, kde je ideálne každý kúsoček úplne iný. Výsledné quilty bývajú veľmi krásne a pestré.

Sendvič - nie je to žiadna desiata, večera alebo iné jedlo. Ide o spojenie troch vrstiev - topu, výplne a podšívky. U väčšiny quiltov je top šitý z patchworkových blokov, výplň tvorí vatelín, termolín, sakon alebo iné a podšívka jednoduchá, bez šitých vzorov - ale nie je to absolútne pravidlo, tak ako všetko v patchworku.

Siggy - patchworkárska akcia, ktorá nepozná hraníc ani termíny. Začnete vymieňať štítky s ostatnými a keď ich máte dosť, začnete šiť. Je jedno, pre aký výrobok zo štítkov sa rozhodnete - myslím, že hlavné je to zbieranie a výmena.

Swap - akcia, pri ktorej sa dá téma, počet a veľkosť blokov a každý prihlásený ušije dohodnutý počet rovnakých bločkov na danú tému. Potom všetky odošlete do dohodnutého dátumu organizátorke a potom budete netrpezlivo čakať. Po cca dvoch týždňoch (vždy sa niekto oneskorí) dostanete naspäť obálku s rovnakým počtom bločkov. Ale pozor - tentoraz je každý iný. Dostane naspäť nielen svoj, ale od každého zúčastneného jeden.

Top - Vrchná časť quiltu, ušitý z patchworkových blokov.

Voľné quiltovanie (voľné prešívanie) - je prešívanie sendviča pomocou plátacej pätky s vypnutým podávaním. Vďaka tomu je možné smer šitia ovládať rukami a záleží len na šikovnosti a skúsenostiach patchworkárky aká veľká krása vznikne.

Výplň - prostredná časť sendviča - volí sa podľa spôsobu využitia hotového quiltu. Pre mäkké deky je výplňou najčastejšie vatelín, pre závesné quilty sa veľmi často používa termolín a pre obrusy len Sakon alebo plátno.

Watercolor - budete sa diviť, s vodou nemá tento výraz v patchworku nič spoločné ... Je to kreslenie pomocou farebných štvorčekov - z narezaných štvorčekov z jednej alebo z viacerých látok sa zostaví obrázok tak, že sa využíva prevažujúca farba a tón štvorčeka. Zblízka vidíte obyčajný štvorčekový quilt, ale pri pohľade z väčšej diaľky sa vymrští úžasný obraz.

Quilt - jedná sa o hotové patchworkové dielo dokončené quiltovaním (poprešívaním) a začistené lemovaním.

Quiltovanie - spojenie sendviča ozdobným prešívaním - prešívať sa dá ručne aj strojovo, voľne (bez daných pravidiel alebo podľa voľných vzorov), podľa švov alebo vzorované po celom quilte.

Základovka - quilt, väčšinou deka, šitá zo základných blokov. Na základovke si má začiatočník patchworkár vyskúšať a naučiť sa základy tejto techniky.

Zámok - nie je to ani letné šľachtické sídlo ani to, čím sa zamyká petlica, ale rozžehlenie miesta, kde sa stretáva mnoho švov tak, aby nevznikali hrče. Ideálne pre hviezdy šité z polených štvorcov.