Choď na obsah Choď na menu
 


Miery - palce a centimetre

V mnohých knihách, návodoch a na pomôckach sa stretnete s tým, že miery sú uvádzané v cudzej miere – v palcoch. Samozrejme, že môžete začať prepočítavať tieto miery na centimetre. Jednoduchšie je však meranie v palcoch a to hlavne z týchto dôvodov: 

- Šijacie stroje pre patchwork a quilt sú vybavené pätkou, ktorá má odstup ihly od okraja pätky  presne 1/4 palca (to je 6,35 mm). Pokiaľ prídavok na šev urobíte 1/4 palca široký, môžete veľmi pohodlne viesť látku podľa okraja pätky a máte istotu, že šijete presne. Šírka švov je vždy 1/4 palca a presne zodpovedá šírke pätky šijacieho stroja.

- Na trhu sa bežne predávajú pomôcky (pravítka, šablóny), ktoré majú mieru v palcoch. Špeciálne podložky pre rezanie rezacím nožom majú dokonca na jednej strane mieru v centimetroch a na druhej strane mieru v palcoch.  

- Najlepšie a najzaujímavejšie knihy a návody pochádzajú z Ameriky a všetky používajú ako mieru palce. Pokiaľ si zvyknete túto mieru používať, nemusíte vzory prácne prepočítavať na centimetre a milimetre a zbytočne sa časovo zdržiavať.

- Štandardná veľkosť jedného bloku je jedna stopa, teda 12 palcov (30,48 cm). Číslo 12 sa omnoho ľahšie delí na menšie časti, než číslo 30. Taký blok potom pohodlne môžete zostavovať z menších častí, napr. 4x4 (po 3 palcoch), 3x3 (po 4 palcoch) nebo 2x2 (po 6 palcoch). Veľmi ťažko sa dá ušiť patchwork s milimetrovou presnosťou. Pokiaľ však budete šiť svoje diela s presnosťou na 1/8 palca, určite budete so svojimi dielami spokojní. Jednotlivé diely sa veľmi jednoducho merajú. Vzhľadom na dobrú deliteľnosť,  veľkosť blokov  vám väčšinou bude vychádzať s presnosťou na celé palce a potom stačí pridať 1/2 palca ako prídavok na švy (1/4 palca na každej strane).

 
Prepočet cudzej miery na centimetre:
Palec (anglicky inch) je 2,54 cm a má značku ".
Stopa (anglicky foot) je 30,48 cm (štandardný rozmer jedného bloku), čo je 12 palcov.
Yard je 91,44 cm.