Choď na obsah Choď na menu
 


Patchworkové pomôcky a vybavenie

Najdôležitejšie nástroje na moderný patchwork a prešívanie sú dávno známe: kotúčový nôž, rezacia podložka a špeciálne pravítko.

Kotúčový nôž existuje v rôznych veľkostiach s priemerom čepele asi od 3 do 6 cm. Ak budete kupovať kotúčový nôž, dbajte na to, aby sa držal dobre v ruke a predovšetkým, aby sa dal ľahko a úplne zaistiť – čepeľ je ostrá ako britva! Osvedčené značky sú Prym, Olfa alebo Fiskars. Malé čepele sú vhodné predovšetkým pre rezanie zakrivených tvarov, veľké k rezaniu pruhov.

Rezacia podložka je neodmysliteľnou pomôckou pri práci s kotúčovým nožom. Je odolná proti rezu a zároveň šetrí čepeľ. Podložku musíme uchovávať vždy na plocho a chrániť ju pred účinkami tepla, nakoľko sa ľahko zakriví. V zásade platí, že čím väčšia, tým lepšia. Rezacie podložky sú k dispozícii vo veľkostiach 30x45 cm, 46x60 cm, 60x90 cm. Dôležité je dobre čitateľné rozdelenie na centimetre.

Pravítko má mať okrem vodorovnej a zvislej stupnice v centimetroch alebo palcoch aj značenie pre 30°, 45° a 60° uhly. Na trhu nájdete rôzne tvary týchto pravítok - menšie alebo väčšie štvorce, obdĺžniky, trojuholníky, polkruhy napr. od Eleanor Burns, June Tailor, Marti Michell a pod.  

Na šitie sa najlepšie hodí niť zo 100% bavlny (napr. zn. Gutermann). Ak chcete zošívať dva kusy látok rozdielnych farieb, zvoľte niť, ktorá sa hodí k tmavšej látke. Okrem ihiel na šitie strojové a ručné a špendlíkov so sklenenou alebo plastovou hlavičkou patrí k základnému vybaveniu ešte žehlička, tužka (krajčírska krieda), krajčírsky meter, náprstok, nožnice, páratko a prípadne značkovacie pero na látku, v niektorých prípadoch aj rám na vyšívanie.

Najbežnejšie typy výplní:  Nažehlovacie rúno - hodí sa na prešívanie strojom, pretože nažehlené rúno sa nemôže pri šití posunúť, dostať ho v rôznych hrúbkach. Polyesterové rúno – vzdušné objemové rúno je k dispozícii v rôznych silách, dá sa ľahko prešívať. Bavlnené rúno – pri jeho použití by sa prikrývky nemali prať pri teplote vyššej ako 30°C, iba ak by mal byť dosiahnutý zrazený efekt, ktorý prepožičiava prikrývke „starodávny“ vzhľad.

Pranie látok. Názory na pranie patchworkových látok sa rôznia. Jedni hovoria, že sa látky majú pred prácou zásadne vyprať, druhí sú toho názoru, že to u dnešných látok nie je potrebné. Vyskúšaným kompromisom je neprať cenné látky, so zlatými a striebornými efektami, pretože tie praním trpia. Pre prešívané prikrývky s veľkým kontrastom by sme mali látky vopred vyprať, pretože riziko, že farby do seba pustia, je veľmi veľké. Vždy perieme červené látky alebo také, ktoré majú veľký podiel červenej. Ak používame látky rôzneho materiálového zloženia, mali by sme ich vždy vyprať, aby sa jednotlivé časti pri neskoršom praní nezrazili. Ak spracovávame spolu staré a nové látky, pred strihaním treba látky bezpodmienečne vyprať. Pre stálosť farieb môžeme pridať trochu bezfarebného octu alebo môžeme použiť utierky na zachytávanie farby a nečistôt - dostať kúpiť v DM drogérii. Po uschnutí látku vyžehlíme a potom zložíme tak, aby pevné kraje ležali na sebe.